Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

szerda, december 15

Mire tanítanak a mesék?

    Te még hiszel a mesékben? Kár, hogy ezt ilyen lekicsinylítő hangnemben szokás kérdezni és kár, hogy nem illik igennel megválaszolni. Pedig olyan sok tanulság rejlik a mesehősök történeteiben, hogy a pszichológusok még terápiás célra is felhasználják.
"Képeket idéznek fel bennünk, és ezek gyakran erős érzelemmel párosulnak. Az érzelmek a változáshoz szükségesek - nélkülük semmi sem mozdul. A mesékkel történő terápia tehát érzelmeket ébreszt és ez nagyon hasznos lehet."- vallja Verena Kast pszichológus.


Ugye ismerős Csipkerózsika története? Mindene megvan, mégsem tud elmenekülni a gonosz tündér átka elől. 100 évig tartó álomba merül, de amikor ez letelik, boldogan él tovább szíve hercegével.
A mese üzenete: Az életben semmit sem lehet előre kiszámítani. Néha nem a mi kezünkben van az irányítás. A mi életünkben nem a gonosz tündér, hanem a sors kényszerít kerülőútra, de a zavar vagy mozdulatlanság még nem jelenti azt, hogy itt a vég.

Sterntaler az utolsó ingjét is elajándékozza, pedig maga is szegény és szükséghelyzetben van. Kilátástalan helyzete ellenére sem adja fel. Legyőzve félelmét és magányát azokhoz fordul, akiknek szükségük van a segítségére.
Ezzel arra tanít bennünket, hogy a dolgok néha saját maguktól jóra fordulnak és aki meglátja mások problémáit is, az felismeri, hogy nincs egyedül gondjaival.

A brémai muzsikusok. Egy szamár, egy kutya, egy macska és egy kakas összefognak, hogy elkerüljék a biztos halált. "Bárhol találunk a halálnál jobbat" - szól a jelszavuk. Nem adják meg magukat a sorsnak, hanem az összefogást választják.
A tanulság: Csak együtt lehetünk erősek. Nem kell minden problémát egyedül megoldani. Különösen a nehéz helyzetekben érdemes összefogni, mert a különböző személyiségekből valami új keletkezhet.

A hat hattyúban a gonosz mostoha hattyúkká varázsolja a király gyermekeit. Csak a kislány tud elrejtőzni és egyedül indul el a sötét erdőben, hogy fivéreit felkutassa. Csak úgy tudja őket felszabadítani, ha hat inget köt a szúrós csillagvirágból és hat éven át egyetlen szót sem szól. Kiállja a próbát és megtörik a varázslat.
Tehát a türelem és álhatatosság célra vezet. Aki ismeri a célját, az pedig kiállja az élet viszontagságait.

Hamupipőke: a remény ereje.
Anyja meghalt, apja új asszonyt hoz a házhoz. A szépséges Hamupipőke kénytelen elviselni mostohatestvérei gonoszságait. A tűzhely előtt a hamuban kell aludnia. Ő azonban nem adja fel a reményt. Apjától kér egy ágat, melyet elültet anyja sírján. Az ág csak nő és nő és vele együtt nő Hamupipőke reménye is.
Minden válságban benne rejlik az új kezdete. Hamupipőkéhez hasonlóan mi is magunkban hordozzuk problémáink megoldását mindaddig, amíg hallgatunk érzéseinkre és szükségleteinkre.

Aki kedvet kapott újra elmerülni a mesék világában, annak érdekességként megemlítem, hogy a Grimm mesék helyszínei megtekinthetők Hessen tartományban, a "Német meseúton". A 600 km hosszú út Hanauból, a Grimm testvérek szülővárosából indul, ahol a városháza előtt szobor emlékezik meg a meseírókról.
Kassel felé haladva átmegyünk Schwalmstadt városán, melynek nemzeti viselete, a piros mellényke, piros kendővel talán el sem kell árulnom, hogy melyik mesét ihlette. Igen, a Piroska és a farkast.
Ezután jön Bad Wildungen, mely a Friedrichstein nevű barokk kastélyáról lett nevezetes. Innen származik Margarethe von Waldeck, a gróf szépséges leánya, akit fiatal korában megmérgeztek. A Grimm testvérek a Hófehérkében élesztették újra történetét.
Kassel-től délnyugatra a Hoher Meißer Nemzeti Parkban egy mocsaras mező közepén rejtőzik Holle anyó tava, mely a földalatti birodalma bejárata. Egy faragott szobor emlékeztet a tollpaplanjából havat szóró Holle anyóra.
Kasseltől északra található egy középkori vár, a Sababurg, ahol Csipkerózsika 100-éves álmát aludta. A vár ma egy szálloda.
Ezután csak 10 km-t kell megtenni a következő mesekastélyig. A Trendelburg 700 éves őrtornyából engedte le hosszú haját Rapunzel, akinek történetét most filmesítette meg a Walt Disney filmstúdió.
A következő állomás a patkányfogó város, Hamel, majd Bréma, ahol a muzsikusokat megtekinthetjük a városháza mellett.

Minderről többet megtudhatsz a www.deutsche-maerchenstrasse.de oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails