Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

csütörtök, június 2

Fájdalom ellen - meditáció

    Ki ne ismerné az érzést? A nyakunk megmerevedik, mert egész nap a képernyő előtt gubbasztunk. Vagy a fejünk lüktet, mert a sok stressz miatt még egy kis pihenőre sem jut időnk.
A leggyorsabb megoldás egy fájdalomcsillapító tabletta. A szervezetünknek azonban nem teszünk jót vele. A gyógyszernek mellékhatásai lehetnek és idővel egyre erősebb gyógyszerekre lesz szükségünk, hogy megszabaduljunk a fájdalomtól.


Pedig van a fájdalomcsillapításnak egy természetes módja is. A meditáció ősrégi tudománya. Már régóta állították, hogy a meditálás pozitívan hat testünkre, most azonban tudományosan is bebizonyították, hogy a meditálás által történő fájdalomenyhítés működik.

Kísérlet a lábbal

Egy kutatócsoport a Wake Forest Egyetemen, Észak-Carolinában megvizsgálta a meditálók agyműködését, miközben a lábukban fájdalmat éreztek. A fájdalmat a kutatók úgy idézték elő, hogy egy 50 fokos lemezt a jobb lábukhoz tartottak.

Ezalatt mágneses rezonancia tomográffal vizsgálták a résztvevők agyi aktivitását. A kísérlet után azt is fel kellett írniuk, mennyire erősnek érezték a fájdalmat.

Az első sorozatban nem meditáltak a résztvevők. Ezután a 15 szereplőt bevezették a meditálásba. 4 napon át összesen másfél órán át tanulták az önmagunkra figyelés meditáció alapelemeit. Ennél a meditációs technikánál a lélegzetre koncentrálva hozzuk magunkat az itt és most állapotba.

A meditálás segít

A második kísérletsorozatban a résztvevők kipróbálták új képességeiket és meditáltak, miközben fájdalmat okoztak nekik a tudósok. Az eredmény: a személyek 40%-kal enyhébbnek érezték a fájdalmat és 57%-kal kevésbé kellemetlennek, mint meditáció nélkül.

A meditáció általi fájdalomcsillapítás így néhány fájdalomcsillapító hatását is felülmúlja. Az is csodálatos, hogy nem kell hatalmas meditációs gyakorlatot véghezvinni a hatás eléréséhez, hiszen a kísérletben résztvevő személyek is mindössze másfél órát tanultak.

A meditáció megváltoztatja az agyi aktivitást

A kutatók azt is kimutatták, mely területek felelősek a fájdalomért. A Gyrus postcentralis-ban lecsökkent az aktivitás, ami többek között a fájdalom helyének és erősségének észleléséért felelős.
Mivel a kutatók más agyterületeken és különbségeket figyeltek meg, ezért arra következtetnek, hogy a meditálás pont a sokféle hatásterülete miatt olyan hatékony.

A meditálás tehát szinte mindenre ható csodaszer. A meditálásfokozza a koncentrációt, figyelmesebbé, szeretetteljesebbé tesz környezetünkkel való kapcsolatainkban. És mintha ez még nem lenne elég, mint kiderült, bizonyítottan a fájdalom ellen is segít.

Forrás: http://www.neurostreams.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails