Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

csütörtök, december 15

Hogyan másszuk meg a "hegyeket"

Idézőjelbe tettem a hegyeket, hiszen itt nem csak a valódi hegyekről van szó, hanem életünk nagy céljairól is.

Paulo Coelho üzenete

A. Válaszd ki a hegyet, amelyiket meg akarod mászni!
Ne figyelj arra, mit mondanak mások! Hogy "ez sokkal szebb" vagy "ez könnyebb". Sok energiát és lelkesedést fogsz beleölni a cél elérésébe, ezért te vagy egyedül a felelős és biztosnak kell lenned abban, amit csinálsz.

B. Tudnod kell, hogyan lehet megközelíteni.
A hegyeket gyakran messziről látni - szépek, érdekesek, kalandosak. De mi történik, amikor megpróbáljuk megközelíteni? Az utak kikerülik, virágok nőnek közted és a célpont között és ami olyan tisztán látszott a térképen, az kemény a való életben. Próbáld ki hát az összes utat, összes csapást, míg egy napon a csúcs előtt álsz, melyet el akarsz érni!


C. Tanulj olyantól, aki már járt ott fenn!
Bármilyen egyedinek is érzed magad, mindig lesz olyan, akinek már előtted ugyanez az álma volt és olyan nyomokat hagyott maga után, melyek megkönnyíthetik utad: Olyan helyek, ahol fel lehet akasztani a kötelet, nyomok, letört ágak, melyek megkönnyítik a menetet. Ez a te utad és a felelősség is a tied, de ne feledd, hogy mások tapasztalata sokat segíthet!

D. Közelről nézve a veszély kontrollálható
Amikor elkezded mászni álmaid hegyét, figyelj a környezetre! Természetesen lesznek sziklák. Vannak alig látható repedések a hegyfalon. Vannak olyan kövek, melyeket a viharok olyan simára políroztak, hogy csúszósak, mint a jég. Azonban ha tudod, hova lépj, észre fogod venni a csapdákat és ki tudod kerülni őket.

E. A tájkép változik, élvezd hát!
Persze, hogy kell egy cél - elérni a csúcsot, de amint felfelé haladsz, egyre több látszik és nem baj, ha néha megállsz és élvezed a körülvevő panorámát. Minden megtett méter után egy picivel távolabbra látsz, használd ezt arra, hogy észrevegyél olyan dolgokat, amiket eddig nem láttál meg!

F. Tiszteld a tested!
Csak akkor tudsz hegyet mászni, ha megadod testednek azt a figyelmet, amit megérdemel. Minden idő rendelkezésedre áll, amit az élet csak kínálhat, ha nem igényled azt, ami nem adható. Ha túl gyorsan mégy, elfáradsz és félúton feladod. Ha túl lassú vagy, beköszönt az éj és eltévedsz. Élvezd a tájat, frissítsd fel magad a hűs patakban és a gyümölcsök által, miket a természet bőkezűen kínál neked, de haladj tovább!

G. Tiszteld a lelked!
Ne hajtogasd, hogy "Meg fogom csinálni!"! Lelked már tudja ezt. Amire szüksége van az az, hogy a hosszú út által képes legyen növekedni, nyújtózni, megérinteni az eget. A megszállottság egyáltalán nem segít elérni a célod, sőt oda vezet, hogy elveszi a hegymászás örömét. De figyelj oda, ne hajtogasd, hogy "Nehezebb, mint gondoltam", mert ezáltal elveszíted belső erődet.

H. Készülj fel arra, hogy egy kilóméterrel többet kell másznod!
A hegy csúcsára vezető út mindig hosszabb, mint gondolnád. Ne ámítsd magad, eljön a pillanat, amikor mi oly közelinek tűnt, még olyan messze lesz. De ha felkészültél arra, hogy tovább tart, akkor ez nem probléma.

I. Légy boldog, ha elérted a csúcsot!
Sírj, tapsolj, kiáltsd a szélrózsa minden irányába, hogy megcsináltad, hagyd hogy a szél (ott fenn mindig fúj a szél) megtísztítsa elméd, frissítsd fel fáradt és izzad lábadat, nyisd ki szemed, töröld le szívedről a port! Olyan jó érzés, hogy ami csak egy álom volt, egy távoli látomás, az most életed része, megcsináltad!

J. Tégy ígéretet!
Most, hogy megtapasztaltad azt az erőt, amiről nem is tudtál, mondd magadnak, hogy mostantól életed végéig használni fogod ezt az erőt! Lehetőleg fogadd meg azt is, hogy megmászol egy másik hegyet is és indulj el egy új kalandra!

L. Meséld el a történeted!
Igen, meséld el a történeted! Mutass példát! Mondd el mindenkinek, hogy lehetséges és így másoknak is lesz majd bátorságuk szembenézni a saját hegyeikkel.

Forrás: Like The Flowing River (Kindle kiadó)
Paulocoelhoblog.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails