Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

hétfő, június 10

A világ legszegényebb miniszterelnöke


A képen lévő urat valószínűleg nagyon kevesen ismerik, pedig embersége, önezetlensége, népe iránti tisztelete és segítőkészsége példa értékű. Ő José Mujica, Uruguay államfője.

A dél-amerikai ország miniszterelnöke havi 9600 Eurónak megfelelő fizetésének 90 %-át szociális intézményeknek adományozza. Azt vallja a 78 éves elnök, hogy neki havi 900 Euró elég a megélhetéshez.

"El Pepe", ahogy őt honfitársai szeretetteljesen nevezik, Montevideo melletti kis gazdabirtokán él. A drága nyári rezidenciát, ami eredetileg kijárna neki, eladatta és az árából lakásokat és egy iskolát építtetett a szegény családoknak.
"Nekem elég az, amim van, többre nincs szükségem. A legtöbb honfitársamnak ennél sokkal kevesebből kell kijönnie."- mondja az egykori virágtermesztő.

Mujica vezetése alatt az utóbbi 3 évben Uruguayban szociális és gazdasági fellendülés zajlott le. A korrupció rohamosan lecsökkent. A nép imádja az egykori lázadót, aki 14 évig börtönben ült, akit megkínoztak, kétszer is meglőttek.

További nagy figyelmet keltett 2012-es beszéde Brazíliában a Rio+20 csúcskonferencián: "Nem az a szegény, akinek kevés van. Igazán szegény az, aki mindig, vég nélkül egyre többet és többet és többet akar."- mondta Mujica.

Forrás és fotó: t-online.de

1 megjegyzés:

  1. "A világ legszegényebb miniszterelnöke"

    Ez csak akkor igaz, ha a gazdagsagot csak penzben merjuk.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails