Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

hétfő, május 3

Tedd vagy ne tedd!

A Jedi mester tanítása című korábbi bejegyzésem kapcsán levelet kaptam egy kedves ismerősömtől, "lenci71"-től, melyet az ő hozzájárulásával szeretnék megosztani Veletek is, mert nagyon sok hasznos, inspiráló információt tartalmaz.:

"Olvastam a bejegyzésedet Yoda Mester tanításáról. Megírom neked erről a meglátásomat. Bemásolom ide a párbeszédet ami Luke és Yoda Mester között zajlott le. A helyszín ismeretes az űrhajó mélyebbre süllyedt a mocsárban és Luke a következőt mondja: Sose jutunk ki innen.

Yoda: Ilyen biztos vagy benne? Mert akkor valóban nem jutsz ki soha. Hiába tanítalak téged?
Luke: Mester más dolog köveket mozgatni és más kihúzni ezt innen.
Yoda: Nem más, csak te gondolod, hogy más. El kell felejtened amit eddig hittél!
Luke: Hát jó, megpróbálhatom.
Yoda: Nem, ne próbáld! Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!
Luke: Nem megy, túl nagy.
Yoda: A nagyság nem számít. Bízd csak rám. Engem kicsinek látsz, nem igaz?
         Hát tudd meg a látszat csal mert velem van az erő és az erő hatalmas.
         Az életből árad, ezért nagy. Körül vesz valamennyiünket, összeköt és megvilágosít minket.
         Nem az izmaidban, magadban, magad körül kell érezned az erőt. Mindenütt közted és köztem. 
         A fákban, a kőben, mindenütt. Igen, az erő ott van a föld s a hajód körül is.
Luke: Lehetetlent kívánsz.
         Miután Yoda Mester kiemelte a hajót a mocsárból Luke a következőt mondta a Mesternek:
         Hát ez hihetetlen.
Yoda: Ezért nem sikerült neked.
Ami a kulcsfontosságú mondat a filmből, hogy valójában Luke-nak azért nem sikerült megtennie azt amit Yoda Mester megtett, mert nem hitt abban, hogy a hajót az erő által kiemelheti a mocsárból. A hit az, ami mozgatja az erőt, A hit, hogy valamit igaznak fogadok el mindenféle kétely nélkül. Amikor Luke azt állította, hogy "túl nagy" nem történt más, mint hogy közbe avatkozott a kétely. Túl nagy, nem biztos, hogy meg tudom tenni és máris meginog a hit.A hit, hogy képes vagyok megtenni azt amire vágyom. Elménk tele van kételyekkel, kételyek amik gátolják, hogy vágyunk valóra váljon, mert a kétely más megvilágításba helyezi hitünket, és amilyen megvilágításban van hitünk az eredmény a tapasztalat annak megfelelő lesz.

Henry Ford mondotta egykor; Ha valamiről azt hiszem, hogy megtudom tenni, vagy azt, hogy nem, mindenképp igazam lesz. Frank Lloyd Wright a következőt mondta; Minden megtörténik az amiben hiszünk; s hitünk teszi azt megtörténtté." A bibliában a következő áll; Legyen hitetek szerint. Mt(9:29) Minden lehetséges annak aki hisz. Mk(9:23)

Mi a helyzet a próbálkozással? Amikor az ember úgy áll neki a dolgokhoz, hogy "megpóbálhatom" az azt jelenti, hogy valójában nem hisz abban, hogy képes rá, de még is tesz egy próbát annak érdekében hátha bebizonyosodik az ellenkezője annak amit hisz. Ilyenkor tapasztaljuk meg valójában azt amit hiszünk, mert a külsőség a tapasztalat a hitünket tükrözi vissza. Kurt Tepperwein a következő képpen fogalmazta ezt meg; A személyes valóság azt tükrözi vissza, amit az ember hisz. És ez nem mindig ugyan az, mint amiről azt állítja, hogy hisz benne.

Tehát az erő ott van mindenütt és mindenben. Benned és a másik emberben is. Ott van az állatokban a növényekben és még az élettelenek látszó dolgokban tárgyakban is. És ott van még abban is amiről azt gondolod, hogy üres. Ahogy a Biblia írja; Isten minden, mindenben. Az erő is minden, mindenben. Az erőt használd Istentől pedig kérj bármit! Ne feledd, legyen hited szerint!
Ez az Univerzum legnagyobb törvénye, amit valaha is megalkotott az ember számára."

"lenci71", köszönet Neked ezért az értékes bejegyzésért!


4 megjegyzés:

  1. A fentiekhez csak ennyit:

    Minden képi elképzelés igyekszik megvalósítani önmagát, amennyiben méltónak érzem magam annak elfogadására.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezt én is így tudom. Az elfogadás, befogadás, megengedés nagyon fontos.

      Törlés
  2. Nem veletlen, sot direkt modon Lukas rengeteg Bibliai igazsagot szott a Star Wars-ba. Olyanok akik nem olvastak, vagy nem ertik a Bibliat (es persze nem idiotak) annyit tanulhatnak, az ugymond Jedi tanitasokbol hogy egy eletre, normalis es becsuletes emberekke valhatnak.

    VálaszTörlés
  3. Ja es tobbe kevesbe ugyanez jellemzo a Matrixra is.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails