Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

péntek, március 19

Egy trükk, hogy kitartóak legyünk

   Bármilyen célt is tûztél ki magad elé, elérésének legfontosabb feltétele, hogy kitartó légy. Ha valami új képeséget akarsz elsajátítani, rendszeresen gyakorolnod kell. Ha le akarsz fogyni, minden nap be kell tartani az egészséges szokásokat, minden nap kell egy kicsit mozogni. Ha társra vágysz, érdemes rendszeresen vizualizálni, milyen lesz az élet vele.

Bármi legyen is célod, valamit meg kell változtatnod életedben, mert, ha semmit sem változtatsz, akkor ugyanott maradsz, ahol vagy. Ez a változtatás azonban legtöbbször nehezünkre esik, mert tudatalattink ragaszkodik a megszokott rutinhoz és nem szereti a váratlant, az újat. Pedig a pszichológusok szerint mindössze 3-4 hétig kellene csak kitartanunk ahhoz, hogy az új szokás megrögzüljön.

Egy érdekes történetet hallottam Jim Katsoulis-tôl ezzel a problémával kapcsolatban.
Egy fiatal vígjátékíró egyszer találkozott a híres Jerry Seinfeld-del és megkérdezte tôle, hogyan válhatna jobb íróvá.
Seinfeld válasza zseniális volt, mert nem azt mondta neki, hogy írjon minden nap (ezt egyébként is tudta ), hanem azt mondta, hogy írjon minden nap, akkor is, ha nincs kedve hozzá.

Seinfeld azt javasolta, hogy vegyen egy naptárat és tegyen egy nagy piros X-et minden naphoz, amikor írt. Így lesz egy piros X láncod. Csak folytasd tovább és a lánc is egyre hosszabb lesz! Amikor látod a láncolat növekedését, izgatottá fogsz válni és arra törekszel majd, hogy ne szakítsd meg a láncot.

Ez egy fantasztikus pszichológiai trükk, mert segít abban, hogy lelkesedni tudjunk az unalmas, de egyébként hasznos dolgok iránt, és ezáltal nô az esély arra, hogy valóban meg is tesszük.

Ez a trükk szerintem jól kombinálható Brian Tracy tippjével, hogy " elôbb nyeld le a békát és utána lélegezz fel az egész napra!" Vagyis elôször a fontos, de kellemetlen feladatokat végezzük el és utána élvezzük megkönnyebbülten a napot!

Kíváncsi vagyok, hogy Ti mire tudjátok alkalmazni ezt az ötletet. Ha van valakinek valami jó tippje, írja meg nekünk!
Sok kitartást a változáshoz!

4 megjegyzés:

  1. Azért nehéz változtatni, főleg (meg)változni, mert a megszokásaink rabjai vagyunk. Én is tanultam pszichológiából anno, hogy 21 nap alatt lehet rögzíteni egy új szokást. (Korábban én is írtam erről az egyik bejegyzésemben, mivel ez is nagyon fontos - elsajátítandó - feladat lenne az életünk során, és mivel nem megy egykönnyen senkinek, újra meg újra visszatérő örökzöld téma.)
    Nagyon nehéz a változtatás, mert nem látjuk a máshogyan viselkedés következményeit és tartunk az újtól....és ezért maradunk a "jól bevált", de legalábbis jól ismert és megszokott réginél. És nemcsak pszichológiaórán lehet erről tanulni, hallgassunk a szívünkre, belső hangunkra, a jó értelembe vett józan paraszti észre. Nekem pl. nagymamám is tanítgatott "életművészetet", ezzel kapcsolatban emlékszem, azt mondta, ha ugyanazt teszed, mint eddig, ugyanazt kapod, mint eddig. Kiábrándítóan hangzik, de tényleg bennünk van a titok! Nem várhatjuk mástól a megoldást, mert csak mi tehetünk önmagunkért, nem spórolhatjuk meg a fáradságot: minden nap odafigyelve, kontrollálva magunkat (gondolatainkat, tetteinket) kell megtenni azt a valamit és akkor jön a sikerélmény, amikor már átszoktunk és élvezzük az eredményeit. De addig keserves az út, sajnos nem mindig elég 3-4 hét.
    Már csak azért is végig kell csinálni, mert ha abbahagyjuk, amit elkezdtünk, lelkiismeret furdalást okoz, haragszunk magunkra, amiért nem voltunk (már megint) kitartóak és az végül aláássa az önbizalmunkat, ahelyett, hogy sikerélményt szereztünk volna. Emiatt negatív érzelmeket vált ki belőlünk az a dolog, és utána már a hallatára is rossz érzéseink támadnak, ami csak egyre távolabb visz a céltól.....szóval ördögi körbe keveredünk saját erőtelenségünk miatt.
    A kitartáson kívül a lelkesedés a másik "kulcs-érzés", ahogy a cikkben is olvastuk, mert az tölt föl bennünket pozitív érzelmekkel, és mint tudjuk, az a legalapvetőbb tuning mindennemű pozitív eredményhez.
    Óóóó, de szépen hangzik mindez, de ez önmagában kevés. Csinálni kell, ahogy Seinfeld javasolta, akkor is, ha nincs kedvünk, érjük el, hogy legyen kedvünk! Úgy hatékonyabb!!!! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Valoban ugy van, ahogy irtad, Hanna. Egy-egy szokas megrögzülesehez eleg lehet 3-4 het, ha kitartoak vagyunk. Az elet azonban folyamatos valtozas. Joel Osteen is mindig arra biztat, hogy folyamatosan törjünk elöre. Ez alatt szerintem azt erti, hogy ne üljünk baberjainkon (vagy ha meg baberjaink sincsenek, a kinjainkon), hanem vegyük kezünkbe az eletet es valtozzunk, tanuljunk, lepjünk magasabb szintre. Tüzzünk uj celt magunk ele, mert csupan az, hogy celjaink vannak, megvaltoztatja az elethez valo hozzaallasunkat es allitolag boldogabba is tesz.
    Miközben celjainkat megvalositjuk, mi is valtozunk. Az egesz egy fejlödesi folyamat, mely egy eletre szol, (ha kitartoak vagyunk).

    VálaszTörlés
  3. Énnekem ma a blog új hitet és lendületet adott. Nem győzöm betelni vele. És ajánlani fogom barátaimnak, ám főleg ellenségeimnek.... Hihihi, ha lennének:)))
    Mit lehet tudni?

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Neked! Hozzaszolasod nekem is nagy hitet es lendületet ad, amit vissza tudok adni Nektek, igy az energia nem vesz el, hanem csak atalakul, vagyis tovabb adodik.:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails