Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

hétfő, május 31

Minden úgy jó, ahogy van (tanmese)

   Volt egyszer egy idős, bölcs király, aki egy kis országban uralkodott. Mivel lassan már öregnek érezte magát a kormányzáshoz, elküldte egyik követét, hogy keressen neki utódot.

Néhány nap múlva a követ 3 fitalemberrel tért vissza. A király szólította az elsőt és megkérdezte: "Mit tennél, ha király lennél?" A fiatalember ezt válaszolta: "Királyom, én mindent ugyanúgy hagynék, ahogy van és folytatnám munkád."

"Jól van, köszönöm." - mondta a király és feltette ugyanazt a kérdést a második fiatalnak is. Az a következőt válaszolta: "Királyom, én mindent azonnal megváltoztatnék."
A király megköszönte a választ és megkérdezte az utolsó fiatalt is, aki így válaszolt: "Királyom, minden úgy jó, ahogy van, különben nem lenne."

Az uralkodónak annyira tetszett ez a válasz, hogy kinevezte nagyvezírnek. Azonban bármit is kérdezett a vezírjétől, az mindig ezt válaszolta: "Minden úgy jó, ahogy van, különben nem lenne."

Ettől a király egyre bosszúsabb lett és már kezdett kételkedni döntése helyességében.
Egyik reggel elment a borbélyhoz borotváltatni. A borbély véletlenül úgy megvágta az arcát, hogy egy hatalmas sebből vérzett. Tombolva vetette a szerencsétlent a zárkába és elsietett utódjához, hogy megkérdezze döntése helyessége felől. Az azonban csak azt válaszolta: "Minden úgy jó, ahogy van, különben nem lenne."

Ez még jobban feldühítette a királyt és a vezírt is börtönbe vetette.
Másnap reggel szokásához híven kilovagolt. Gondolatai elkalandoztak és átlépte országa határát. Belépett az emberevők földjére. Hamarosan körbevette egy csapat harcos, akik áldozatot kerestek. Feltartóztatták a királyt és a sámán alaposan átvizsgálta.
"Nagyon szép kezeid vannak. Szívesen áldoznék egy királyt."

Az uralkodó megrémült.
"De -folytatta a sámán - sajnos sérült vagy és a törvényeink csak hibátlan hús fogyasztását engedélyezik."

A király megkönnyebbülten lovagolt haza és megértette: "Minden úgy jó, ahogy van, különben nem lenne."
Otthon elengedte a borbélyt és a vezírt. Bocsánatot kért utódjától és elmesélte, mi történt. "Bocsáss meg nekem, teljesen hibásan cselekedtem."

A vezír rátekintett és azt mondta: " Minden úgy jó, ahogy van, különben nem lenne. Ha nem vetettél volna börtönbe, szokásomhoz híven elkísértelek volna a lovaglásban és engem feláldoztak volna a barbárok, mert bőröm hibátlan."

6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett ez a gondolatsor. Biztos, hogy ez életben is így van. Úgy érzed, hogy egy nagyon borzalmas dolog történt veled, de valójában nem is annyira rossz, mintha másképp alakultak volna az események . Vagy ha tényleg meg is történik a rossz, akkor az meg egy jel nekünk, hogy másképp kell cselekednünk.
    Egy szép gondolatot olvastam egy Budha templom falán:

    "Bármennyi öröm van a világon, mind abból fakad,
    hogy másokat boldognak akarsz látni.
    S bármennyi szenvedés van a világon
    Mind abból fakad, hogy magadat akarod
    Boldognak látni"

    VálaszTörlés
  2. Így van. Szerintem ez a tanmese arra akar rávilágítani, amit egy korábbi bejegyzésemben is írtam, hogy nem szabad a dolgokat előre jónak vagy rossznak megítélni, mert úgyis csak utólag derül ki, hogy melyik kategóriába tartoznak.
    Nagyon szép a Budha idézet! Köszönet érte.:)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is ez jutott az eszembe, amikor elolvastam a tanmesét amit írtál anwerosa. Ne akarjuk minősíteni a velünk megtörtént dolgokat se jónak se rossznak. Amennyire lehet csak egyszerűen fogadjuk el, ami történt és lépjünk tovább. Ez nem egyszerű megtenni, hiszen nem ezt tanultuk meg és nem is ilyen világban élünk. De szerintem megtanulható.

    VálaszTörlés
  4. Igen, igen. Örülök, hogy te is így látod, wendy. Jó lenne, ha mindenki hasonlóan gondolkodna és boldog emberek vennének körül bennünket, akik a jelen pillanat szépségeit is képesek felfedezni és túl tudnak lépni a múlt keserűségein.

    VálaszTörlés
  5. nem Budha hanem Santidéva idézet.
    A tanmesére visszatérve peddig, volna egy másik perspektivája is, mivel szerintem sokkan férre értelmezik, főlleg a nihilisták :d, szóval, bármilyen akadályba is ütközünk az életben, meg kell próbálni átugrani azt, törekedni a jóra és a jobbra,nemszabad semmittevően elfogadni a sorsnak azt az alternativ útját ami nem kedvező nekünk, tenni kell elenne, és ha nem sikerül akkor kell elfogadni az allapigazságot, hogy "minden úgy jó ahogy van... ", mert akkor be kell lássuk, hogy egy nagyobb erő akarata ez.

    VálaszTörlés
  6. Igazad van András. Szerintem is az a helyes, ha mindig a jóra törekszünk és a kiutat keressük. Ez a tanmese talán arra akart rávilágítani, hogy ne ítéljünk semmit sem egyből rossznak, mert később kiderülhet róla, hogy jó: Minden rosszban van valami jó.:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails