Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

péntek, november 12

Egy ingyenes csodaszer

    Biztosan nem nehéz kitalálni, hogy mi lehet az, amit naponta veszünk anélkül, hogy fizetnénk érte. Igen, az. Elmondhatjuk, hogy szinte már csak ezt kapjuk ingyen - vagyis a levegőt. Ennek ellenére elszomorító, hogy a mai ember egyre ritkábban él ezzel az ingyenes lehetőséggel. Felületesen lélegzünk, pedig "A lélegzet által élsz, a lélegzeted végterméke vagy, és a lélegzeteddel minden célodat meg tudod valósítani." - mondta egykor a legendás jógamester Yogi Bhajan.


Már a kezdő jógázóknál is a lélegzés a legfontosabb, mert az alakít át bennünket a leggyorsabban. Pár óra vagy nap leforgása alatt érezhető a változás, míg az ún. ászanák hatása később érződik.
Aki nem járatos a jógában, annak Satya Singh, sokak által megvilágosodottnak tartott jóga mester a következőket tanácsolja:
Mindig az orrunkon lélegezzünk be és ki. Belégzéskor ki kell domborodnia a hasnak. Főleg stresszes helyzetekben, vagy bánatunkban csak a mellkasba lélegzünk. Ha mélyen a hasunkba lélegzünk és hosszan kilégzünk, azonnal érezni fogjuk a változást.

A lélegzés azért nagyon fontos, mert szoros kapcsolatban áll lelkünkkel, belső lényünkkel. A kutatások azt is kimutatták, hogy a hosszú, mély lélegzés segít enyhíteni a fájdalmakat, oldja a félelmeket, erősíti az immunrendszert, kiegyenlíti a vérben a sav-bázis háztartást. A tüdőn keresztül kiválasztódnak a gáz alakú anyagcsere hulladékok és a légzés segíti ezek távozását a szervezetből. Energiát ad és megnyugtat, elősegíti a boldogsághormonok kiválasztódását. Erősíti az aurát, a kisugárzást is.

A helyes légzés gyakorlásához tegyük kezünket a hasunkra! Belégzéskor a has, bordák, mellcsont egymás után megemelkednek. Kilégzéskor lesüllyednek. A jóga mester javaslata, naponta 3-szor 3 percig mélyen lélegezzünk.

Stresszituációban egészen másként lélegzünk. A jógában a has az akaratot, önérvényesítő képességet jelzi. Ha valaki tehetetlennek érzi magát például egy konfliktus miatt, akkor automatikusan felülre lélegzik. Ha sikerül ezt átállítani hasi légzésre, akkor nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni és kiegyensúlyozottabbak maradunk.

Ha valaki fél, akkor megfigyelhető, hogy a belégzésre koncentrál és görcsös. A depresszív ember ugyanakkor erőtlen és hosszú sóhajként főként kifele lélegzik.
Akinek sikerül figyelnie légzésére és azt egyensúlyba tudja hozni, a hosszú, mély lélegzést a mindennapokba beépíti, az ellen tud hatni a félelmeknek, stressznek és elkeseredettségnek. Ezáltal erős, bátor, kiegyensúlyozott lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails