Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

vasárnap, március 6

Stílusosan kudarcot vallani

    Sok szó esik arról, hogyan tegyük életünket sikeresebbé, boldogabbá, de mi van akkor, ha kudarcot vallunk? A kudarc is életünk természetes hozzátartozója, ezért érdemes beszélni róla.
Azt is mondhatnánk, aki sikeres akar lenni, annak ismernie kell hogyan lehet a vereségből a legtöbbet kihozni és hogyan kell stílusosan kudarcot vallani.
Ehhez következik néhány tipp:

1. Ne légy hajlandó csődtömeggé válni!

Nem az a csődtömeg, aki kudarcot vallott, hanem az, aki kudarcot vallott és másokat hibáztat miatta. Tiszteletre méltó dolog kudarcot vallani, mert az azt jelenti, hogy legalább megpróbáltad, tettél valamit. Ez már elismerést érdemel.
Csak akkor válik a dolog kevésbé szimpatikussá, ha valaki utána elmerül az önsajnálatban és áldozatnak könyveli el magát.

Ha kudarcot vallottál, akkor inkább mondd azt:
Igen, ez nem úgy sikerült, ahogy terveztem.
Igen, most csalódott, elkeseredett vagyok.
Igen, én járultam hozzá tetteimmel, hogy ez ide jutott.
Szerencsére azonban felnőtt vagyok, kezelni tudom a dolgot és ez még nem a vég.

Ezután egyenesítsd ki a hátad, nyomd ki a mellkasod, emeld meg az állad és ne legyél hajlandó balszerencsés csődtömeggé válni! Csak te döntöd el, hogy csődtömeg vagy-e vagy sem, azáltal, ahogy a kudarcodat kezeled.


2. Válts perspektívát!

Azt mondják, amikor az űrhajósok visszatérnek a Földre, egészen más beállítódásuk lesz az élettel kapcsolatban. Nagy magasságból látták az egész világot és az megváltoztatja nézőpontjukat. A mindennapok apróságai más perspektívába kerülnek.

Ez a perspektívaváltás neked is segít, ha nem akar viszont szeretni álmaid asszonya/férfija, ha nem kaptad meg az áhított állást, ha elutasították kérelmedet.

Ez valóban rossz és teljesen jogos a csalódottság, szomorúság, kiábrándultság érzése. De megváltoztathatod a nézőpontot és megkérdezheted magadtól:
- Mi a legrosszabb, ami ebből a csalódásból következhet? És mi a valószínűsége, hogy be is következik? Mi az, ami valószínűleg be fog következni?
- Mit fog nekem jelenteni ez az eset 10 év távlatából?
- Ennek ellenére is meg fogom találni a boldogságot?
- Mi lehet a jó ebben a dologban? Milyen jóhoz tud ez hozzájárulni? (A legtöbb rossznak tartott dologban valóban van valami jó is, csak meg kell találni.)

Ha valamit elrontottál, akkor helyénvaló az elégedetlenség, frusztráltság, de ugyanakkor ha más perspektívából tekintünk az esetre, az segít hamarabb túltenni magunkat rajta.


3. Ne téveszd össze a kudarcot a visszajelzéssel!

Néha azt gondoljuk, kudarcot vallottunk, pedig csak egy kis visszaesésről van szó. Egyszerűen csak nem működik még úgy a dolog, ahogy elképzeltük.

Ha valaki 100 pályázatot megír és mindenhonnan elutasítják, akkor a 100. elutasításnál arra gondol, hogy kudarcot vallott. Valójában csak akkor vallott kudarcot, ha feladja és nem keres tovább munkahelyet. Csak akkor vallasz kudarcot, ha feladod. Amikor elesel és nem állsz fel.

Ilyen az élet. nem megy mindig minden simán. Még a nagyon sikeres embereknek sem sikerül minden elsőre, csak nem beszélnek a sikerhez vezető út nehézségeiről. Emiatt néha úgy érezzük, hogy a sikereseknek egyszerű volt odáig eljutni, ahol most vannak. A legtöbbször azonban nem így van.
Olvass csak bele befolyásos emberek életrajzába! Szinte hemzseg a rossz döntésektől, sikertelen próbálkozástól. Az egyedüli dolog, ami a sikeres személyiségeket az átlagembertől megkülönbözteti az az, hogy ők mindig eggyel többször álltak fel, mint ahányszor elestek.

Ha van egy célod (új munkahely, partnerre találni) és valami nem sikerül, azt lehet kudarcnak is értelmezni, de azt is mondhatod, hogy az élet csak egy visszajelzést adott:
- Még nem próbáltam elég ideig.
- Valami még hiányzik a sikerreceptből.
- Talán nem is realisztikus a célom. Ha így van, hogyan lehet alacsonyabbra venni a lécet?
- Talán én bojkottálom saját magam. Lehet, hogy tudatalatt el sem akarom érni a célt?
- Talán alapjában rosszul járok el. Talán valahol hibáztam. Vagy csak azt teszem, amit általában a legtöbben tesznek és nem az a legjobb megoldás. Talán más megközelítést kellene választanom.

Felteheted magadnak az alábbi kérdéseket:
- Mit akartam valójában elérni? Mit vártam el attól? Azt, amit elvártam elérhetem esetleg egy másik, talán egyszerűbb úton is?
- Mi a legnagyobb akadály? Mi áll köztem és célom között?
- Hogyan tudom más módon megközelíteni a dolgot? Hogy csinálják mások, akik ebben sikeresek? Kitől tudnék tanulni? Ki tudna segíteni?

Ez volt a 3 tipp, ami segít kellemesebbé tenni a kudarcot. Már amennyire kellemes lehet.
A kudarcok azonban hozzátartoznak életünkhöz. Mindannyiunk életéhez, Éppen ezért fontos, hogy a kudarcot is életünk részének tekintsük és az élet buktatóit megfelelően kezeljük.

(Ralf Senftleben - Zeit zu leben írása alapján)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails