Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

péntek, március 11

Változtasd meg DNS-ed!

    Szüleinktől örököljük, de vajon meg tudjuk változtatni géneinket? A tudósok ma erre egyértelmű igennel válaszolnak.

Az epigenetika úttörő felismerése, hogy génjeink nincsenek kőbe vésve, hanem éltmódunk, partnerünk, barátaink, étkezésünk, sport, sőt még gondolataink is kihatnak rájuk.


Nem is olyan régen a tudósok még egyet értettek abban, hogy a géneket nem lehet megváltoztatni és a "biológiai determináltság" jelzőt ragasztották rá. Ma már azonban ennek nincs létjogosultsága, hiszen a mai napig nem létezik olyan tanulmány, amely egy bizonyos gén meglétét összefüggésbe tudná hozni a hozzá tartozó tulajdonsággal (mint pl. magas IQ).

Ezért a kutatók új nyomot kerestek. A kanadai kutató, Michael Meaney, apró kémiai jelzéseket fedezett fel a ráksejtek génjein. Ezek az ún. metilcsoportok nem változtatják meg magát a gént, hanem deaktiválják a gén tartalmát.
Ezen felfedezés idején a tudósok még abból indultak ki, hogy az öröklött tulajdonságok aktiválása kizárólag csak embrió állapotban következhet be.


Patkányokon végzett kísérletek bizonyították, hogy ez a feltevés helytelen. A kanadai kutatók a patkányoknál azt a gént keresték, ami a stressz leépítéséért felelős. Azoknál a patkányoknál, melyeket szeretetteljesen neveltek fel, a gén aktív volt, míg az elhanyagolt patkányoknál inaktív volt. A kutatók ekkor a durva szülők kispatkányait áttették egy idegen, de együttérző anyához.

Az eredmény megdöbbentő volt. A stresszes patkánybébi ellenállóvá vált a stresszel szemben és ezt utódainak is továbbadta.

A gének tehát nem irányítanak bennünket, hanem mi irányítjuk génjeinket.

Hasonló kutatásokat embertársainkon is végeztek. A tudósok nem találták a szupergéneket. Nincs stressz-gén, boldogság-gén és szuperokosság-gén sem létezik. A tudósok mindig arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a gének tapasztalatból tanulnak.

Mit jelent ez számunkra? A mód, ahogy élünk, meghatározza melyik gént aktiváljuk. Egészségessé tehetjük testünket gondolataink által. Mivel a DNS gyorsan (napok, hetek alatt) reagál a külső behatásra, ezért sosem késő elkezdeni, mert ha elértük a teljes egészség állapotát, akkor az öröm és boldogság sincs már messze.

Végezetül néhány tipp a kívánt DNS összebarkácsolásához:
- Ügyelj a megfelelő testmozgásra lehetőleg friss levegőn!
- Étkezz egészségesen! (zöldség, gyümölcs és társaik)
- Mértékkel fogyassz alkoholt, cigarettát!
- Ügyelj arra, hogy eleget aludj!
- Keress olyan barátokat, akik a pozitívat erősítik benned!
- Gondolkodj és cselekdj felemelően!
- Rendszeresen lazítsd el magad!

( A cikk a Spiegel 32/2010 száma alapján a neurostreams.com -on jelent meg.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails