Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

csütörtök, április 28

Hogyan függ össze személyiségünk boldogságunkkal

Wolff Horbach (Zeit zu leben) üzenete

Minden kultúrában léteznek olyan tulajdonságok, melyeket szinte mindenki értékel: barátságosság, egyenesség, bátorság, kitartás, türelem, emberiesség, igazságosság, bölcsesség, stb.

Azokra, akik ezen értékek valamelyikével rendelkeznek, felnéznek, tisztelik őket és példaképnek tekintik. E tulajdonságokat iskolákban tanítják, intézményekben is fejlesztik és megfelelő díjakkal jutalmazzák.


Ha megfigyeljük egész érzelmi palettánkat, akkor egyből világossá válik, hogy a negatív érzelmek leginkább rossz tulajdonságok által keletkeznek és pozitív érzelmek pedig jó tulajdonságok által:

  • Karl dühös, mert a főnöke igazságtalanul bánt vele.
  • Christa fél, mert a nyálas fazon a metróban fenyegeti.
  • Walter szomorú, mert Uli becsapta.
  • Alexander örül, mert kollégája, Franz, türelmesen végighallgatja.
  • Wilma reménykedik, mert barátnője, Petra, bátorítja.
Tehát a pozitív személyiségjegyekkel rendelkező emberek fokozzák boldogságunkat! És ez az oka annak is, hogy a pozitív személyiségjegyeket minden kultúrában nagyra becsülik.

A pozitív személyiségjegyek azonban nem csak másokra hatnak, hanem önmagára a hordozójukra is. Aki barátságos másokkal, az sok kedvességet fog aratni. Aki türelmes, az nem okoz felesleges károkat, hanem élvezi az érettség pillanatait. Aki kitartóan követi céljait, az bőséges jutalomra számíthat.

A pozitív tulajdonságokkal és boldogsággal kapcsolatban ugyanaz a probléma, mint a tyúkkal és a tojással: Mi volt előbb? A boldogság fejleszti a pozitív tulajdonságokat, vagy a pozitív tulajdonságok hozzák létre boldogságunkat?
Mindkettő igaz! Az agykutatásból egyértelmű utalás van arra, hogy boldogságunk tanulási folyamat. Az egyik tézis így szól: Az evolúció során kialakult az agyban egy funkció, ami idegi átvivő anyagok - köznapi kifejezéssel boldogsághormonok - kibocsátása által jó érzéseket közvetít, ha valami értelmes, helyes dolgot teszünk. Más szavakkal: Egy kellemes érzéssel jutalmazzuk önmagunkat, amikor olyasmit teszünk, ami önmagunk vagy a közösség számára előnyös.

Az agy boldogsághormonokat bocsát ki, amikor sportolunk, hiszen a mozgás fontos egészségünk szempontjából. Az agy azonban akkor is boldogsághormonokat bocsát ki, amikor másoknak segítünk. Ezzel az a jutalmunk, hogy mások segítése a közösség és legvégül ismét a saját javunkat is szolgálja.
Érdemes tehát kifejleszteni a saját pozitív tulajdonságainkat!

Személyes tippeim ehhez:
  • Írjunk listát pozitív tulajdonságokról! Ezeket megfigyelhetjük másokon vagy Interneten is kereshetünk.
  • Figyeljük meg, hogyan járulnak hozzá ezek a pozitív tulajdonságok az önmagunk vagy mások jólétéhez!
  • Értékeljük, mennyire fejlettek bennünk ezek a tulajdonságok, de ne legyünk túl kritikusak!
  • Minél gyakrabban használjuk azokat a tulajdonságainkat, amelyekben különösen jók vagyunk!
  • Az esetleg fejletlen pozitív tulajdonságainkat pedig igyekezzünk erősíteni!
Így lépésről lépésre átalakulunk egy pozitív erővé, aki elősegíti mások boldogságát és ezáltal önmaga is egyre nagyobb boldogságot tapasztal meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails