Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

kedd, június 22

Mit tegyünk a negatív érzelmekkel?

Bármennyit is tanulunk, olvasunk a személyiségfejlesztésről, mégsem kerülhetjük el, hogy korlátozó hiedelmek merüljenek fel bennünk. Tudatalattink ilyenkor rossz irányba visz bennünket, hiszen, mint tudjuk, amikor negatív érzelmek keletkeznek bennünk, akkor kikerülünk az "áramlatból" (flow) és nem vagyunk összhangban azzal, amire szívünk mélyén vágyunk.


Felmerül a kérdés, hogy ilyenkor mit tegyünk.
Az első dolog, hogy beismerjük, nyugtázzuk, hogy ez van. Ha megpróbáljuk letagadni vagy küzdeni ellene, azzal csak több energiát adunk neki. Mondjuk inkább egyszerűen azt: "Ez érdekes. Vajon miért érzek így?"
És próbáljuk meg átélni a mögötte álló érzelmet. Ez azért fontos, mert ezzel az érzelemmel kell foglalkoznunk ahhoz, hogy el tudjuk engedni. Ha nem engeded átérezni, akkor el fogod temetni és ha "élve" eltemeted, akkor horrorfilmhez hasonlóan újra fel fog támadni és kísérteni fog. Előfordulhat, hogy egy váratlan időpontban előtör és dühöt, sírógörcsöt vagy más érzelmi vihart idéz elő.

Figyeld hát minden bírálat nélkül! Ha nem küzdesz ellene, akkor magától eltűnik, feloldódik, mert nem adsz neki több energiát. Engedd meg, hogy ott legyen, vedd tudomásul és engedd el!

A következő lépésben cseréld le egy jobb érzéssel járó gondolatra! Válaszd az ellentétét! Ez ugyanaz, mint amikor kifejezed azt, amit nem akarsz, azért, hogy felfedezd, mit is akarsz valójában. Ez a hiedelem, vagy érzés olyasmi, amit nem akarsz. Fordítsd hát meg, válaszd az ellentétét!
Ha például az a korlátozó hiedelmed vagy az érzésed, hogy soha sem kapsz elég pénzt, szerelmet, ennivalót, szabadságot vagy bármit, akkor ennek az ellentéte az lesz, hogy: Mindig több van, mint szükséges, ha hajlandó vagyok befogadni.

A lényeg tehát az, hogy amikor egy negatív gondolat, vagy érzés felmerül, vedd tudomásul, érezd át, ne küzdj ellene, hanem válassz egy jobb érzést. Ez általában pont az ellentétes érzelem lesz. Ha ezt választod, akkor átveszed az irányítást és az új hiedelem új érzést fog kelteni benned, ami új élményeket fog bevonzani életedbe.

(Dr. Robert Anthony írása alapján)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails