Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

szombat, január 9

Hogyan kezeld a kritikát?

Joel Osteen egyik régebbi elôadásának fordítására bukkantam a jegyzeteim között. Sajnos nem teljes, de szerintem ebbôl a részletbôl is sokat lehet tanulni.

Szeretek minden héten valami vidámsággal kezdeni.
Hallottam egy fiatal hölgyrôl, aki repülôn utazva a Bibliáját olvasta. A mellette ülô férfi megkérdezte tôle:
- Ugye nem hiszi el mindezt az egészet?
- Persze, hogy elhiszem. Ez a Biblia.- válaszolta.
- És mi van azzal a fickóval, akit lenyelt a bálna?
- Jónásra gondol? Igen, elhiszem azt is.
- De hogyan lehet annyi ideig túlélni a bálna gyomrában?
A hölgy elgondolkodott egy pillanatig, majd azt mondta:
- Nem tudom. Ha majd feljutok az égbe, akkor megkérdezem tôle.
- És mi van akkor, ha nem az égben van? - kérdezte a férfi gúnyosan.
- Akkor majd maga fogja megkérdezni.

Arról akarok ma beszélni, hogyan kezeld a kritikát.
Mindannyiunk életében lesznek olyan idôszakok, amikor kritizálnak. Valaki beszél rólunk, megpróbál rossz színben feltüntetni bennünket, felfúj dolgokat. Ezek az emberek nem akarnak segíteni, hanem el akarnak taposni bennünket. Én megtapasztaltam, hogy a legtöbb kritika alapja az irígység, a versenyszellem. Neked van valamid, amire ôk vágynak, de ahelyett, hogy örülnének neked és úgy állnának hozzá, hogy Isten nekik is meg tudja adni ezt, irigyek lesznek, amit szóbeszéd útján fejeznek ki. Kritikusok, cinikusok lesznek, rossz színben próbálnak feltüntetni.

Minél sikeresebb vagy, annál több kritikával kell számolnod. Ha megkapod az elôléptetést, ne csodálkozz, ha egyszer csak kritikusok tûnnek elô a semmibôl: Nem is olyan tehetséges, csak egy manipulátor, csak a fônök kezére játszik.
Vagy talán a barátaid kedvesek, amíg szingli vagy, de amikor megházasodsz, ne csodálkozz, ha elkezdenek beszélni: Nem tudom elhinni, hogy ôt vette feleségül. Ennek a nônek nincs is egyénisége. És így tovább.

Sajnos nem mindenki fogja veled ünnepelni a sikereidet. Talán nem fog mindegyik egyedülálló barátod ugrálni örömében, amikor összeházasodsz álmaid asszonyával vagy a munkatársaid nem fognak örömhimnuszt zengeni rólad, amikor megkapod az elôléptetést. Nagyon sokszor az irígység hozza elô a kritizáló szellemet. És itt a kulcs. Sose vedd magadra ezt a kritikát! Sokszor nem is rád irányul. Ha nem te lennél, akkor valaki más lenne. Ez valami az ô bennsôjükben és ha nem tudják kezelni, akkor vissza fogja tartani ôket attól, hogy magasabbra emelkedjenek.

Az egyik legfontosabb dolog, amit életemben megtanultam az, hogy ünnepeljem mások sikereit. Ha a munkatársam megkapja az elôléptetést, amit én akartam, igen, ilyenkor hajlamos az ember az irígységre. Igen, hajlamos az ember azt gondolni, miért nem velem történt ez. Keményen dolgozok, ez nem igazságos. De ha megtartjuk a helyes hozzáállást és örülünk nekik, akkor a megfelelô idôben Isten valami jobbat nyit meg számunkra.
Úgy tapasztaltam, hogy ha nem tudok velük együtt örülni, akkor nem jutok el oda, ahova szeretnék.

Hányszor tartogat Isten elôléptetést számunkra, de elôször úgy tûnik, tesztelni akar. Meg akarja tudni, hogy készek vagyunk-e. Így a legjobb barátunk megházasodik, míg mi egyedülállók vagyunk. Tudunk-e örülni neki?
Vagy rokonaink álomotthonukba költöznek, mi meg évek óta imádkozunk és még mindig a kicsi lakásban vagyunk. Ez egy próbatétel. Ha irígyek leszünk és a vitát keressük velük, kritizálunk, ez ott fog tartani bennünket, ahol vagyunk. Tanuljuk meg mások gyôzelmeit ünnepelni! Inspiráljon, hogy tudjuk, ha Isten megtette nekik, akkor neked is meg tudja tenni!

Túl sokan esnek ma az irígység csapdájába. Annyi versengés és cinizmus van a mai társadalmunkban. Ha a legjobbak akarunk lenni, akkor tudnunk kell, hogyan kell kezelni azokat, akik beszélnek rólunk, bírálnak bennünket.
Az Ótestamentumban ezeket az embereket parittyásoknak hívták. Onnan kapták nevüket, hogy amikor megtámadtak egy ellenséges várost, sokszor azt csinálták, hogy a védôfal köveit behajították a kútforrásba. Ha az emberek nem is menekültek volna ki a kôzápor elôl, megszûnt volna a vízellátásuk.

Mindannyian rendelkezünk a jó dolgok kútforrásával bennsônkben. Az öröm, béke, siker kútforrásával. Túl gyakran azonban megenegedjük, hogy a parittyások szétrombolják kincseinket. Valaki beszél rólunk és ahelyett, hogy ráhagynánk, rágódunk rajta, csalódottak leszünk, arra gondolunk, hogy ezt még visszafizetjük neki: ha te kibeszélsz engem, akkor én is elmondom, mit tudok rólad.
Légy annyira büszke, hogy tisztán tartod kútforrásod! Ha valaki kritikus veled, megpróbál rossz fényben feltüntetni, vedd észre, hogy ez egy feléd repülô kô! Ha elkezdesz rágódni rajta, csalódott leszel, bosszúvágyó, akkor elérték céljukat, egy újabb követ juttattak kútforrásodba. Az öröm, a béke, a siker egy kicsit megreked, nem áramlik úgy, mint kellene.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails