Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

hétfő, február 22

Rémálmok és álmatlan éjszakák ellenszerei

   Egészségünk, teljesítôképességünk szempontjából nagyon fontos, hogy éjszaka kipihenjük magunkat. Nyugodt alvásunkat azonban rémálmok zavarhatják meg. Mivel felébresztik az alvót, ezért az álomkutatók alvászavarnak nevezik, melyek leggyakoribb kiváltó oka a stressz. (Érdekes, hogy a kutatók szerint a kreatív, érzékeny emberek hajlamosabbak "rémálmodni".)

   Az Apotheken Umschau szerint a német lakosság 5%-a kéthetente legalább egyszer átéli ezt az éjszakai horrort. Jó hír, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva rémálmainknak, mert meg tudjuk ôket változtatni.

   A legegyszerûbb módszer az Imagery-Rehearsal-Therapy (IRT), vagyis a kép- vagy elképzelés-felidézô terápia:
Az érintett leírja rémálmát, majd elképzel hozzá egy új befejezést. Az így módosított történetet szintén feljegyzi. A következô lépésben 2 héten keresztül naponta többször fel kell idézni a módosított képeket, mert amit napközben elképzelünk, az hatással van álmainkra is a kutatók szerint.
Számos vizsgálat bizonyítja, hogy ezzel a módszerrel csökken a rémálmok elôfordulásának gyakorisága.

   A másik módszer egy kicsit idôigényesebb. A lényege, hogy az álmodó tudja, hogy csak álmodik és meg tudja változtatni vagy véget tud vetni a kellemetlen éjszakai jeleneteknek. Ehhez napközben kell rendszeresen valóság-teszteket végezni, vagyis napközben 5-10 alkalommal megkérdezni magunktól, hogy ébren vagyok-e vagy álmodom. Eközben le kell ellenôrizni, hogy környezetünk megfelel-e a valós ébrenlét törvényeinek.
Kitartó gyakorlással elérhetô hogy ezeket a valóság-teszteket álmunkban is el tudjuk végezni.

   És mit tegyünk akkor, ha felébredtünk és nem sikerül visszaaludni? M.R.Kopmeyer: Lebenserfolg címû könyvében olvastam arrról, hogyan lehet 11 másodperc alatt elaludni. 
  • Elôször lazítsuk el magunkat, töröljünk ki minden képet képzeletünkbôl!
    Most képzeljünk el egy feketeséget, ami lágyan, kellemesen elárasztja elménket! Képzeljük el, hogy minden felbukkanó gondolatot bevon ez a feketeség, míg az elhalványul, feloszlik és csak a feketeség marad! Ekkor elalszunk.
  • Vagy alkalmazhatjuk a következô önhipnózis technikát is: Képzelj el, egy nagy, fekete falat! A fal közepébôl egy nagyon fényes pont világít. Koncentrálj a fényes pontra és nagyon hamar elalszol!

  • Van olyan, aki inkább a szürkét részesíti elônyben a feketével szemben, mert lágyabbnak, nyugtatóbbnak találja. Ilyenkor azt kell elképzelni, hogy sûrû köd borít be minden felmerülô gondolatot, míg el nem tûnik teljesen és semmit sem látunk.
Most be is fejezem, mert elálmosodtam.;-)
Egyébként a "ködöléses" módszert volt szerencsém kipróbálni és mûködött. Hogy hány másodperc alatt, azt nem számoltam, mert ... elaludtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails