Ha tetszik, oszd meg másokkal is!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

szerda, december 23

Kitérő a Ji Kinghez

Nemrég egy leértékelt árukat értékesítô boltban jártam és ott egy könyvturkálóban "véletlenül" a kezembe akadt egy kis könyvecske. Carol Orsborn: Hogyan sikerül a karrier Konfuciusszal? - ez volt a fôcím, az alcím pedig "lelki tápláléknak" nevezte.
Hogy ennek mi köze Joel Osteenhez, az kiderül a késôbbiek folyamán, ha tovább olvasol.


(Copyright: Kintaiyo, commons.wikimedia.org)

Ez a kis zsebkönyv a Ji King alapjaival ismertet meg. Engem nagyon megfogott az a világszemlélet, melyet közvetít.
A Ji King a világot ellentétek dinamikus összjátékának tekinti. Mindenkiben ellentétes erôk lakoznak, melyek mindegyikébôl profitálhatunk. Hosszabb távon az ellentétek dinamikus feszültsége adja az igazi erôt, melyet "egyensúlynak" nevezünk.
Képzeljünk csak el egy lábast, melyben víz forr! Ha a tûz túl gyenge, a víz nem fog forrni. Ha túl heves, akkor elforr a víz. Csak az erôk egyensúlya adja meg a víznek azt a szabadságot, ami munkája elvégzéséhez szükséges.

A Ji King másik fontos alapelve a ciklikusság. Kreativitás- rombolás, növekedés - hanytalás, elôlépés - visszaesés. Ezek és további ellentétek természetes módon keletkeznek. Minden minôség az ellentétét is magába foglalja: a legfagyosabb télben készülnek fel a virághagymák a tavaszi virágzásra.

Hogy a természetes ciklusokból a legnagyobb hasznot tudjuk húzni, szerénynek kell lennünk. "Nemes" az, aki mentes az elôítéletektôl és felsôbbrendûségtôl.

Eredendôen mindenki jó. Ha átadjuk magunkat a bennünk lévô isteninek, akkor az ösztönösen oda vezet bennünket, ami az adott körülmények között számunkra a legjobb és a legnagyobb sikert hozza.

A Ji King fontos eleme az állhatatosság, kitartás. A vizet említi követendô példaként.
Amikor a vízfolyás elér egy mélyedést, elôször úgy tûnik, hogy hiába dolgozik, nem jut elôbbre, egy helyben marad, nem lát kiutat. Ha nem adja fel, hanem tovább munkálkodik, akkor egyszer csak annyira felduzzad, hogy kilép a gödörbôl, átlép a gáton és tovább folytatja útját a szabadban. Míg a gödörben volt, látszólag nem történt semmi, de valójában hatalmas energiát halmozott fel, amivel a gátat is képes átszakítani és sokkal nagyobb lendülettel tud tovább haladni.
Ha akadály merül fel útja során, azt egyszerûen körbefolyja.

A könyvecske megemlíti a személyes siker alapelveit is, melyek a következôk: odaadás, bizalom, együttérzés, befogadás.


Fotó: nasaimages.org

Az odaadás nem tévesztendô össze a feladással. Amikor feladjuk, akkor elismerjük vereségünket egy ellenséges Univerzummal szemben. Ha átadjuk magunkat, azzal megmarad a hitünk, hogy az Univerzum szeretetre méltó és az akadályok, melyek utunkat állják - mialatt szándékunkkal látszólag ellentétes irányba haladunk - csak részei egy nagy egésznek, amit egyenlôre nem értünk.

Az odaadás képessége a bizalomból születik. A bizalom azt a meggyôzôdést jelenti, hogy az Univerzum nem osztogat jutalmat és büntetést, hanem feltétel nélkül támogat mindenben, még akkor is, ha egyes pillanatokban pont az ellenkezôje látszik.
A zsidô- keresztény hagyomány ezt a szeretô személyiséget, aki az életbôl a jót kihozza, Istennek nevezi. (Ugye, hogy sok köze van az egésznek Joel Osteen üzeneteihez?)
Még ha kételkedünk is az Univerzum jóságában, de úgy teszünk, mintha jó lenne, akkor is ugyanaz történne.

A siker harmadik fontos alappillére az együttérzés.
Milyen hamar tudsz önmagadnak megbocsátani és újra megpróbálni? Képes vagy együtt érezni környezeteddel? Ha igen, azzal megengeded nekik, hogy a legjobbat hozzák ki magukból.

A negyedik fontos elem a befogadás.
Sokszor minél jobban erôlködünk, annál távolabbinak tûnnek céljaink.
Ennek azzal vethetünk véget, hogy áldozatot hozunk. Fel kell áldoznunk azt az illúziót, hogy a sorsot jó viselkedéssel meg lehet vesztegetni, de cserébe megkapjuk ajándékba az Univerzum partnerségét.
Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor belefolyunk abba, ami következôként vár ránk. Ami ebbôl kijön, azt nem kell kikényszerítenünk vagy ellenôriznünk. Azt meg fogjuk találni szívünkben és minden nehézség ellenére türelmesen el fogjuk tûrni, anélkül hogy egy felületes megoldást akarnánk kikényszeríteni.

Tetszett ez a cikk? Örülök, ha megosztod velünk véleményed itt alul, a mejegyzésre kattintva!
Köszönöm!

3 megjegyzés:

  1. Tetszett az üzenet amit írtál. Mindig nagyon jók, és inspirálóak.
    Az erőkkel kapcsolatosan van egy véleményem amit most megosztanék másokkal is. A Ji King több univerzális erőt említ azzal kapcsolatosan ami a világot mozgatja. Ez téves meglátása az egésznek. Az Univerzumot egyetlen egy erő alkotja és nem több. Ugyanis ha két ellentétes erő állna egymással szemben azok ha találkoznának semlegesítenék egymást. Amit érdemes tudni, hogy az univerzumban, egyensúly uralkodik. Ha mi emberek pedig túlságosan egyoldalúvá válunk, az energia elfog követni mindent, hogy az egyensúly újra létrejöjjön. Akár a természetet, akár az embert vesszük alapul. Olvastam egyszer, hogy ha valki túlhajszolja magát a munkájában amitől felborúl a belső egyensúlya, ideges lesz, nyugtalan, és feszült, akkor kaphat egy agyvérzést ami által megszűnik ez a túlhajszoltság és az ágyhozkötött pihenés által áll vissza a belső egyensúlya. Ha a világ túlságosan egyoldalúvá válik, az erő előbb utóbb hejre állítja benne az egyensúlyt. A hábórút is béke időszak követi, de ha újra elkezjük a háborúzást akkor újra béke fog bekövetkezni. A kérdés inkább az, hogy mekkora pusztítást leszünk képesek véghezvinni?
    De aki saját maga ura a gondolatainak az már az elején felteszi az egyszerű kérdést magának, hogy van e értelme a háborúnak a háborúskodásnak, mikor Isten bőven ellát mindennel amire csak szükségünk van.

    Találtam egy idézetet amit a bibliából másoltak ki. Sajnos a helyét nem tudom, de számomra az üzenete a legfontosabb; Hagyd az Úrra a te utadat, és bizzál benne, majd ő teljesíti.
    Úgy hogy amikor aggodalom merül fel elmémben, gondolataimat és figyelmemet e mondat és anank mondandójára irányítom és hagyom az utamat az Úrra.
    Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!

    Üdvözlettel; Lenci

    VálaszTörlés
  2. "Az Univerzumot egyetlen erő alkotja, ugyanis ha két ellentétes erő működne, azok semlegesítenék egymást." Mégis mindenben egyensúly van... Ezen elgondolkoztam. Egyensúly, de mi között, ha nincs 2 ellentétes erő? Nem lehet, hogy az Univerzumot alkotó ellentétes erők egyetlen erőből erednek, de az eredetük szerint valójában egy az egész? Lenci és mások, Ti mit gondoltok?
    Nagyon boldog, békés karácsonyt kívánok!
    G. Andrea

    VálaszTörlés
  3. A könyvecske ugy irja, hogy a Vilag ellentetek dinamikus összjateka. En ebben nem kerestem melyebb ertelmet, de ha belegondolunk, mindannyiunkban vannak elöre mozdito es hatraltato erök is. Nekem az tetszik ebben a vilagnezetben, hogy a negativat is az egyensuly szükseges elemenek tekinti es termeszetesnek tartja, hogy az eletben minden folyamatos mozgasban van, neha felerösödik, neha gyengül. Söt, azt is irja, hogy ha egy bizonyos minöseg eleg erösse valik, vegül eleri a csucspontjat es atcsap az ellentetebe. Mint ahogy a mertektelen haracsolas recessziohoz vezetett. Ugyanakkor a kudarc magaba foglalja a kesöbbi siker gyökereit is. Szamomra ez azt jelenti, hogy nincs egy gödör, amiben most benne vagyunk es nem tudunk kimaszni belöle, hanem csak eppen egy ilyen ciklusban vagyunk.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails